Pivo patrí už po stáročia k najobľúbenejším nápojom. Málokto si však uvedomuje, koľko práce, vedomostí a aj istého druhu „umenia“, teda citu a intuície získaných rokmi, si jeho príprava vyžaduje – a to nielen pri samotnom varení, ale aj výrobe ťažiskových surovín. Patrí k nim najmä slad, čo je naklíčené a usušené zrno obilia, najčastejšie jačmeňa.
Pri sladovaní ide o proces, ktorého výsledkom je rozštiepenie zložitých cukrov na jednoduché, vhodné na kvasenie. Kvalita sladu a zvládnutie technológie do veľkej miery predurčuje, aké pivo sa spotrebiteľovi na stôl dostane. Jednou zo sladovní s mnohoročnou tradíciou a jedinečnou kvalitou je aj Levická sladovňa. Vyrába dnes pivovarský jačmenný slad svetlého plzenského typu, určený pre výrobu svetlého piva.
Levická sladovňa
Tradícia Levického sladu začína už v roku 1973, kedy bola zahájená prevádzka novovybudovanej sladovne, už v tom čase pracujúcej s modernou technológiou. Výsledkom bol skutočne kvalitný slad, postupne prenikajúci na trhy v pivovaroch takmer po celom svete. Tak ako mnoho iných potravinárskych podnikov, ani Levická sladovňa sa nevyhla problémom po transformácii ekonomiky po roku 1990.
Prešla rukami viacerých majiteľov a nakoniec skončila v konkurze. V tomto prípade má však príbeh šťastný koniec. Sladovňa sa stala divíziou spoločnosti Osivo, a. s., ktorá jej služby s cieľom podpory svojich produktov, sladovníckych jačmeňov, využívala už aj v minulosti.
Spoločnosť Osivo, a. s. sa rozhodla pozdvihnúť Levickú sladovňu na čo najvyššiu úroveň, preto sa v roku 2004 uskutočnila generálna údržba a znova spustila prevádzka. Bolo však treba získať späť dôveru zákazníkov a pre upevnenie miesta na trhu zvýšiť úroveň výroby a kvalitu produktu. Preto v roku 2008, za pomoci fondov EÚ, prebehla modernizácia technológie.
Ďalším krokom na presadenie kvalitného sladu z Levickej sladovne na domácom i zahraničnom trhu bolo zdôraznenie jeho originálneho, jedinečného charakteru. Preto prišlo rozhodnutie podporiť značku doma aj v rámci EÚ a v roku 2010 bol Úrad priemyselného vlastníctva požiadaný o chránenú ochrannú známku. Išlo o významný krok nielen v rámci propagácie spoločnosti Osivo, ale zároveň i o podporu kvalitného a úspešného produktu a celého regiónu. Dobrá vec sa podarila, a tak sa Levický slad 27. apríla 2016 vykonávajúcim nariadením komisie EU 2016/658 dostal do registra chránených zemepisných označení. Po vykonaní príslušných kontrol Štátna veterinárna a potravinová správa SR ako certifikačný orgán pre poľnohospodárske a potravinárske výrobky dňa 11. januára 2017 vydala certifikát CHOZ Levický slad, čím umožnila využívať ochrannú známku v plnom rozsahu.
Levický slad plzenského typu
Výsledkom je potenciál produkcie až 20.000 ton kvalitného jačmenného svetlého sladu plzenského typu ročne. Dnes ho pripravujú z vyšľachtených, certifikovaných odrôd sladovníckeho dvojradového jačmeňa, pestovaných vo vymedzenej zemepisnej oblasti. Sever oblasti zo západného smeru tvorí Holý vrch pohoria Považský Inovec, vrchy Veľký Tríbeč, Veľký Inovec, Štiavnické vrchy a Javorie po Krivánsky potok. Východ a juh oblasti zo západného smeru tvorí Krivánsky potok po vtok rieky Ipeľ, rieka Ipeľ po vtok do rieky Dunaj, rieka Dunaj po obec Žitava. Západ oblasti z južného smeru je tvorená obcou Žitava pri rieke Dunaj, obcami Marcelová, Svätý Peter, Pavlov Dvor, Nesvady a Komoča po rieku Váh pri obci Dedina Mládeže a rieka Váh po úroveň Holého vrchu pohoria Považský Inovec.
Treba tiež pripomenúť, že Levická sladovňa predstavuje pre poľnohospodárov regiónu aj dôležitú podporu výroby, pretože je stabilným odberateľom sladovníckych jačmeňov. Jej prepojenie so spoločnosťou Osivo, a. s. zároveň znamená i odbornú pomoc a záruku kvalitných a spoľahlivých osív.
V súčasnosti patrí Levická sladovňa k úspešným projektom s dobrým menom nielen doma, ale aj vo svete. Vzhľadom na kapacitu sladovne a jej dobré meno v zahraničí ide viac ako tri štvrtiny sladu na vývoz, zvyšok sa uplatňuje najmä v menších a stredných pivovaroch Slovenska. Spokojnosť odberateľov a štandardne vysokú kvalitu Levického sladu potvrdzuje i celý rad ocenení z degustačných pivných súťaží.
Oto. Toto si vsetko Ty vyprodukoval? Páci sa mi to. Je to OK. M.